Megtörtén, kiosztották. Nekem sikerült ébren maradnom, ez is csoda. Bevallom, kb. 15 éve egy gálát se hagytam ki, de idáig ez volt talán a leglátványosabb és a legjobban megszervezett buli. A szervezők naggy titokban tartották a fellépőket, és a díjátadókat. Nem voltak monumentális díszletek, ezt Hugh Jackman persze a gazdasági válsággal magyarázta. De nem is volt erre szükség mert a háttértáncosok és a jelzés értékü kellékek tökéletesen mutattak.

Az ausztrál színész nagyon odatette magát. Mondjuk Billy Christal felkonferálásait és nyitószámait nehéz felülmúlni, de Jackman kevesebb az több alapon megoldotta. Rengeteg zenés szám volt, musical jellegű előadásokat láthattunk. Persze nem mindenki van oda ezért a műfajért, de engem legalább ébren tartott.

Hugh Jackman nyitánya Anna Heathaway-el.

 

Penelopé Cruz hamar átvehette a legjobb mellékszereplőnek szánt díjat. A hölgy megköszönte Woody-nak, de Javier Bardem-et kihagyta. A kategóriában még Amy Adams(Doubt), Marisa Tomei(The Wrestler), Viola Davis(Doubt), és Taraji P. Henson (Curious Case) versenyeztek. Szerintem nem volt erős a mezőny. Én személy szerint Penelopnénak szurkoltam. Amy Adams teljesen felejthető volt, Viola Davis pedig a neki szánt 5 percében nem igazán tudta lemosni a spanyol dívát a trónról.

Megpróbálom azért kicsit időrendbe tenni a dolgokat.

Hamarosan következtek a legjobb forgatókönyv, és a különböző háttérmunkáknak járó (díszlet, operatőr stb) járó díjak. Közben bemutatták egy kisebb montázsban 2008 legsikeresebb (vagy nem) filmjeit a drámától az akcióig. Természetesen a legtöbb alkotás nem került a jelöltek közé. A legjobb montázst Seth Rogennek és James Franconak köszönhetjük. Ők a Pinaple Express egyik díszletében az idei év legnagyobb bukásait nézték végig. Majd Janusz Kaminskivel (Oscar -Saving Private Ryan)átadták a legjobb rövidfilmnek járó díjat.

Seth Rogen és James Franco klipje. Sajnos ezt az 1 videót találtam és a hang egy kicsit el van csúszva.

Ezen a ponton már megkezdődött a verseny Benjamin Button és a Slumdog Millionaire között. Azt az érzést keltették, hogy a kategóriákban szereplő többi jelölt csak az üres helyek kitöltésére szolgál. A legjobb forgatókönyv, hang, zene, vágás és operatőri munka a Slumdog Millionaire-nek jutott. A legjobb vizuális effektus, smink, és díszlet pedig a Benjamin Button alkotóinak zsebébe került.

Közben becsusszant 1-2 más filmnek is a nyertese, csak, hogy ők is örüljenek egy kicsit. A legjobb jelmez a The Dutchess-nak járt. Mondjuk ez is elég várható volt. Játszott még a Milk, Australia, Benjamin Button, és a Revolutionary Road. De legtöbbször kosztümös film szokta vinni a szobrocskát.

A legjobb eredeti forgatókönyv pedig a Milk írójáé lett. A szemtelenül fiatal homoszexuális Dustin Lance Black gyönyörű beszédet tartott arról, hogy mit jelentett számára Harvey Milk szerepe a politikában. Persze nem maradhatott ki a politika és a meleg jogok ezen Oscar gáláról se. A díjat Tina Fey és Steve Martin adták át.

Tina Fey Steve Martin és Dustin Lance Black

 

Hamarosan újabb zenés egyveleg következett. Baz Luhrman rendezésében Hugh Jackman, Beyoncé, Zac Efron, Vanessa Hudgens, Amanda Seyfried, és Dominic Cooper táncolták és énekelték el nekünk a filmtörténet legsikeresebb musicaljeit. Én őszintén remélem, hogy jövőre már egy másik énekes vagy színésznő is érvényesítheti magát Beyoncé helyett. És tényleg remélem, hogy több nyilvános rendezvényen nem énekli el Etta James "At last" c. dalát. 

 

 

 Az este egyik leginkább várt pillanata a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díj. Vajon megkapja e Heath Ledger vagy nem? Megkapta. Családtagja, édesapja, édesanyja és húga vehették át az elhunyt színésznek járó szobrocskát. Nagy meglepetés nem történt. Már a film megjelenése elött nem győzték hangoztatni, hogy ez a szobrocska pedig Heath-é lesz. Versenytársai se voltak igazán komolyak. Robert Downey Jr. egyértelmü volt, hogy nem. Philip Seymour Hoffman bár nagyon jó volt a Doubt-ban, semmi olyat nem alakított ami levehette volna a lábáról a zsűrit. Ő mindig jó, de semmi extra. (bár ő az egyik kedvenc színészem, ha nem lett volna Heath a kategória egyik jelöltje még simán befutó is lehetett volna). Persze Michael Shannon is tökéletes alakítást nyújt a naki szabott kb 20 percben a Revolutionary Roadban, mégse volt elég. Josh Brolin meg csak szerette volna lejátszani Sean Pennt, de az persze nem olyan egyszerű.

 Heath Ledger családja átveszi a díjat. (Heath mamája nagyon szép!)

 

És nézzük a legjobb színész/színésznő, film és rendező nyerteseket.

Sean Penn vihette haza a legjobb színésznek járó díjat a Milk-ért. Ő viszont már igen erős mezőnyből került ki. Alakítása pedig meggyőző és felejthetetlen. És akik üres kézzel távoztak: Brad pitt, Mickey Rourke, Richard Jenkins, és Frank Langella. Bevallom bármelyik színész kaphatta volna. Ilyen szinten már talán csak 1-2 szavazaton múlik a nyeremény. Mindegyik alakítás filmtörténelmet írt, és csak örülni tudunk Sean Penn-nek.

Kate Winslet már hatodszorra izgúlta végig az átadót. Végre megkapta ő is az elismerést. Én viszont Meryl Streep-nek szurkoltam. Még mindig végigfut a hátamon a hideg amikor a Doubt hideg rideg apácájára gondolok. Hihetetlen, hogy ugyanez a nő ebben az évben a Mammai Mia-ban dalolászott. Igen erős a váltás. Angelina nem lehet mindig a legjobb. pont. Ezen halandóságát is bizonyítja. Bár a Changelingben tökéletes, itt ismét erős volt a mezőny. Sajnos se a Rachel getting Married-et se a Frozen river-t nem láttam, de gondolom Anna Heathaway és Melissa Leo is bedobták magukat. A lemaradásaimat pótlom!

 Sean penn

 

Kate Winslet

 

 Természetesen elfelejtettem megemlíteni, hogy a színészek idén nem csak 1 hanem 5 felmenőiktől vehették át a szobrocskát.

És a legjobb film és rendező...

Érezni lehetett, hogy bár a Benjamin Button-t jelölték a legtöbb díjra, mégse fog olyan nagyot szólni. A Slumdog Millionaire amit igazából nem is mozifilmnek hanem csak DVD megjelenésre szántak beelőzött. Danny Boyle filmje valami igazán újat tett le az asztalra lebilincselő történetével. És minden joggal megérdemelte az elismerést. De ha egy igen nyálas klisével szeretném zárni a beszámolót akkor ebben az ötösben nincsenek győztesek és vesztesek. Mert ha a filmed idáig eljutott, akkor valami nagyszerűt alkothattál!

Danny Boyle

 

 

És végül a Slumdog Millionaire

 

És most izgulhatunk 1 évig!:)

Címkék: oscar videó tánc vicces hugh musical 2009 díjátadó jackman slumdog millionaire

A bejegyzés trackback címe:

https://poprocks.blog.hu/api/trackback/id/tr46961040

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2009.02.23. 22:00:03

Nem néztem, most megnéztem a videókat Hugh Jackman nagyon jó volt.

A Heath Ledger családja átveszi a díjat videó nagyon megható, mindenki olyan szomorúan pislog.
süti beállítások módosítása