"Senkinek se szabadott volna megsérülnie" a mottója Sidney Lumet legújjabb filmjének,  melyben egy család szembesül a gonosszal, saját magával.
Lumet-hez közel állnak a törvény és igazságszolgáltatás hiányait bemutató témák, és a legtöbbször van egy "magányos hős" aki ha nem is deríti fel az  ügyet, de a vállára veszi a nyomozást. Új filmjében sincs ez máshogy, illetve szeretném megjegyezni, hogy ezennel megmutatta a hollywoodi fiataloknak, hogyan is kell alacsony költségvetéssel, olyan filmet készíteni, amiben szinte egy kritikus pontot nem találunk, és nincs egy olyan perce amibe beleszólhatnánk: ezt nem így kellett volna!
Karakterei kidolgozottak, rengeteg figyelmet fordít az apróságokra. Azzal, hogy az átlagember teljesen mindennapi mozdulatait hosszan ábrázolja, olyan mintha ezt az egészet színpadon látnánk, vagy ott lennénk a jelenetben kávét szürcsölgetve a sarokban.  Ezzel még értékesebbé válik a színészi játék, és a főbb szerepekre nem is bízott mást, mint: Philip Seymour Hoffmant, Ethan Hawke-ot, Marisa Tomei-t, Albert Finney-t. Hawke és Hoffman testvérpárt alakítanak. Ebben a kapcsolatban mindkettőnek le van osztva a kártya, és elvileg Hawke lenne a vesztes és Hoffman a győztes, de mindeketten nyomorúságosan élik az életüket. Kevés örömöt csak Marisa Tomeiben találva aki Hoffman felesége, ám Hawke szeretője. Hawke karakterét rengeteg kritika éri, aki talán az egyetlen a családban aki próbál valami jót tenni, az életben a lányát taníttaja, és mégis egész nap ex-felesége veszekedéseit hallgatja. Az életben nem is nagyon tud továbblépni. Hoffman pedig a drogok, és a piszkos ügyek nagy áldozata. Mindkét testvérnek pénzre van szüksége.

Lumet egész furcsa Tarantino-féle időbeli ugrásokat alkalmazott a filmnél, ami az elején talán zavaró, de a film menetének szempontjából van értelme.
Megszervezik, hogy kirabolják a szüleik vidéki ékszerüzletét, egy olyan napon amikor nem az édesanyjuk, hanem a szomszéd néni dolgozik ott. Nem visznek magukkal fegyvert, senkinek nem szólnak róla . És ha az  előző mondtaban minden állítás hamisnak bizonyul akkor talán még finoman is fogalmaztam. 
Nem jön be a nagy terv, romokban a család, se pénz, de probléma még több, és az apa miután mindenét elvesztette, nyomozni kezd. Te mit tennél?




Címkék: kritika film mozi kultúra megnézni

A bejegyzés trackback címe:

https://poprocks.blog.hu/api/trackback/id/tr47453043

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

VVega · https://debugme.eu/ 2008.05.04. 23:29:37

Felkeltetted az érdeklődésem a film iránt :)

poprocks 2008.05.05. 15:11:51

Köszönöm, ezzel elértem a célomat:)
süti beállítások módosítása