Megnezni: The Dark knight

 2008.08.04. 14:21

A következő poszt-ot 1,5 hete kellett volna elküldenem de nem jött össze......

 

Most szolok, hogy a kovetkezo bejegyzesben nem lesznek ekezetek....

 

Tegnap lattam a Dark Knight-ot, ami nem jelenti azt, hogy csutortokon a magyar bemutato napjan nem fogom meg egyszer megnezni. Hogy is mondjam, nem szeretnek foloslegesen orakig aradozni rola de egyszeruen hihetetlen fantasztikus elmeny volt..... magyarul: jo a film. Az se zavart utana, hogy eletem egyik legdragabb mozijegyet perkaltam ki... 10,50 font..., meg Sydneyben is fele ennyi volt, es meg azt is tulzasnak tartottam....

Nehezen tudnek ugy irni rola, hogy ne legyen benne 1-2 spoiler, es senkinek a szorakozasat nem szeretnem elrontani, szoval csak akkor olvasd tovebb, ha ilyen aprosagok nem zavarnak!!! Igazabol a tortenetrol se fogok sokat irni, nagyon osszetett es izgalmas, megprobalok inkabb karaktereket es konfliktusokat abrazolni.

Az elozetesekbol nekem vegig ugy tunt, mintha a Joker figurajara sokkal nagyobb figyelmet fordiatananak, mint maga Batmanre. Es persze Heath Ledger alakitasa hibatlan, ez a film megse teljesen rola szol.

Bruce Wayne ismetelten belso konfliktusokal kuzd, vajon meddig csinalhatja ezt, illetve, hogy Gothamnak meddig lesz ra szuksege? Persze, az emberek tudni akarjak, hogy ki is o valojaban, nem akarnak egy arctalan hos arnyeka alatt elni. 

Itt jon kepbe Harvey Dent, a tokelets jofiu, akit az emberek szeretnek, hosiesen harcol az alvilagi figurak ellen, es bar nem ellenzi azt amit Batman csinal, megis probalja az emeberekl elhitetni, hogy o az a hos akire ennek a varosnak szuksege van. Es nem csak, hogy ilyen tokeletes, de raadasul Rachel Dawes a baratnoje. Szinte mindene megvan ami Bruce Waynek nincsen. Batman ugy erzi uj korszak kezdodik, ahol mar Harvey az elso ember Gotham eleteben nem o, es melyben nem csak a hirneven hanem a szeretett non is osztoznak. Batman vegig mellette all es segiti munkajaban de az elkerulhetetlent o sem tudja megvaltoztani...

De nincs jo a megfelelo ellenfel nelkul. A kettonek szuksege van egymasra, csak igy tudnak fennmaradni. Ezt a Joker is tudja. Ot abszolut nem a penz motivalja, jateknak fogja fel az egesz eletet, aminek az ara ver es szenvedes. Ahogy a filmben is hangoztatja: Gotham lakoi mindent terv szerint csinalnak, es nincsenek felkeszulve a varatlanra. O pedig terv nelkul el, nem tervez meg semmit, csak ugz megcsinalja a dolgokat lesz ami lesz alapjan. Ezzel az elvel teljesen felforgatja Gotham lakossagat, egymas ellen allitja az embereket, senkiben se lehet megbizni, mindenki mindenki ellen van. Beteges jatekainak koszonhetoen emberek donthetnek tobb 100 bajtarsuk sorsarol.  Addig addig jatsza ki a lapjait, mig az egesz alvilag az o kezeben van, es a tokeletes Harvey Dentbol megteremti a tokeletes gonoszt Harvey 2 Face-t. Jokernek viszont esze agaban sincs megszabadulni Batmantol, ugz izgalmas a jatek, ha a sotet lovag is benne van. Az egesz nem erne semmit ha nem lenne egy ellenfele. A film egyik jeleneteben majdnem leleplezik Batmant fenyes nappal a koztv-ben, amit Joker szemelyesen akadalyoz meg.

Maga a figurarol keves derul ki. Senki nem tduja, hogy ki o valojaban, honnan es mikor kerult elo. Szinte ugyanuigy, mint maga Batman..egyszer csak megjelent Gotham eleteben. Annyi neha megjegyez Joker, hogy nem volt boldog gyerekkora es kesobbi maganelete se alakult tul jol, bar ebbol ki tudja mi az igazsag.

Gotham lakoi semmit se valtoztak az ido soran. Ugyanolyan naiv befolyasolhato emberek akik idaig is voltak. Birkacsorda szeruen lehet oket terelni egyik oldalrol a masikra. Mindig mindenert Batmant okoljak, de folyton tole kernek segitseget. Szinte szamukra terhes az elet, es annyi szemelyes problemaval kuzdenek, hogy csak az jelent boldogsagot ha meg az egyetlen jot az eletukben is kritizaljak. Viszont, Joker is tobb proba elle allitja oket, es a vegsoben megis az emberi jo kuzd. Azaz, kialltak a probat.

 

Roviden ennyit szeretnek elmondani a varva-vart filmrol. Szineszi alakitasokba is kar belemenni, mindenki hozza a leheto legjobb formajat, es koszonjuk szepen nekik:) Tenyleg nem csak az egyik legjobb Batman alkotast, hanem az idei ev egyik legjobb filmjet elvezhetjuk majd. Es a legtobbet keringo pletyka Heath Ledger Oscar jeloleserol: hat tenyleg jelest erdemel, de kb. annyi eselye van ra, mint Jack Nicholson-nak...aki persze nem nyert.

 

 

Címkék: film mozi kultura ajanlo batman

A bejegyzés trackback címe:

https://poprocks.blog.hu/api/trackback/id/tr52599974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nemmegyekkiaszigetre 2008.08.12. 15:08:03

én mondjuk megnéztem volna az öreg Jack-et (gyk. Nicholson) Jokerként ebben a Batman-ben is...:)

Koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.08.25. 13:48:56

Én nem estem hanyatt a filmtől, bár olyan jó 75 %-ot megérdemel. Jokernek szurkoltam végig egyébként:)
süti beállítások módosítása