Talán minden idők egyik legkiemelkedőbb és legérdekesebb filmje, 1957-ben készült, Sidney Lumet rendezésében.
Nem csak a színészi játékok lebilincselőek, hanem a forgatókönyv és a rendezés is. Mostanában sajna nem írnak hasonlókat, nem is csoda, hiszen nem könnyű a nézőt úgy lebilincselni, hogy egész végig 12 ember vitáját hallgatjuk, akik egy szobában ülnek, és egy vádlott sorsárol döntenek. Közben persze sok kérdést felvet, hiszen az embereket könnyű befolyásolni, és az se biztos, hogy az esküdtek helyesen döntenek bizonyos ügyekben.

A történet:

Adott egy gyilkossági eset, ahol egészen egyértelműnek tűnik, hogy egy fiú megölte az apját. A döntés 12 esküdt kezében van, akikből 11 azonnal rá is vágja, hogy bűnös, anélkül, hogy megbeszélnék, átgondolnák, hogy mi is történt, mégis egy ember élete a kezükben van. Csak 1 van közülük aki, úgy gondolja, hogy a fiú megér még egy esélyt, lassan de biztosan a másik álláspontra helyezi társait.

Szereplők: Henry Fonda, E.G. Marshall, Jack Warden, Ed Begley....  a forgatókönyvet Reginald Rose írta át a saját darabjából.

Az alapötletet, azóta nem egyszer átírták sorozatokhoz, filmekhez, jelen pillanatban Budapesten is színpadra került.
Nem érdemes kihagyni!

Címkék: film kultúra klasszikus

A bejegyzés trackback címe:

https://poprocks.blog.hu/api/trackback/id/tr15435641

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása