Talán egy gyermek eltűnése sose kavart ekkora port, mirt Walter Collins esete, az 1920s évek Los Angelesében. Clint Eastwood, legújabb rendezésében visszatér, a számára oly kedves thriller-krimi világhoz, és egy megtörtént eseményt elevenít meg! Az 1928-ban kezdődő történet, ami késöbb csak "Chicken Coop murders"-ként emlegettek, rengeteget változtatott az akkoriban rendkívül korrupt rendörség és a polgári lakosság viszonyán.

1928 március 10.-én Christine Collinsnak (Angelina Jolie) tervei ellenére helyettesítenie kell valakit munkahelyén. Mire hazaér, fiát, Waltert sehol se találja. Több hónapos folyamatos keresgélés után a rendőrség bejelenti, hogy megtalálta az elveszett fiút, és nagy felhajtást keresve a vonat állomáson, a sajtó és illetékesek közt át is adják az anyának. Ms Collins rögtön észre is veszi, hogy nem az ő fiát találták meg, amit rögtön jelez. A rendőrfönök nem szeretné beismerni a hibát, és csak annyit mond, hogy "vigye haza a gyereket pár hetes próba útra" biztos csak a stressz miatt érzi úgy, hogy nem Waltert találták meg.

A jelek egyre nyílvánvalóbbak, a fiú alacsonyabb, körül van metélve, az orvosok, és a gyerek tanárai is mind bizonyítják, hogy rossz gyereket találtak meg. Ezt Ms Collins folyamatosan mondogatja, de az illetékések pedig úgy gondolják, hogy legjobb lesz az anyát eltávolítani a képből. "12-es Kód" címen elmegyógyintézetbe zárják.

Az egyetlen ember aki az anya segítségére siet az Gustav Briegleb tiszteletes, aki már több éve küzd a korrupt rendőrség ellen. Rádióműsorában felhívja az emberek figyelmét az anya harcára, mely egyre nagyobb sajtó figyelmet kap.

Közben Lester Ybara detektív, több gyermekgyílkosság színhelyére talál ra.....

A filmet csak erős idegezetüeknek ajánlom, a képek és a történet egyben szomorú és sokkoló. Kicsit a "Titokzatos Folyó" az "L.A. Confidential" és az "Észvesztő" furcsa keveréke. Bár az "Észvesztőben" lévő elmegyógyintézetet nehezen lehetne összehasonlítani a "Changeling"-ben szereplővel. Inkább egy női börtön jut róla eszünkbe, mert az ott lévők nagy százaléka nem elmeháborodott hanem egyszerüen szembe száltak a várost rettegésben tartó rendőri erőkkel. Bár mindkét filmben Jolie játszik, a két alakítást nem lehet összekeverni. Az ott tartózkodó hölgyek igen erős jellemüek, mivel ha aláírják azt a papírt, hogy tévesen jártal el a rendőrség ellen akkor kiengedik őket. Mégis inkább a bezártságot választják a hazugság ellen. Furcsa volt, hogy az elmegyógyintézetben, csak egy férfi dolgozott, a főorvos. Az összes többi alkalmazott pedig nő, akik nem, hogy védték volna társaikat, a legszörnyűbb dolgokat is végrehajtották rajtuk.

Angelina Jolie alakítása közel áll a tökéleteshez. A forgatás latt rendkívül le volt fogyva, mely abszolút passzolt a törékeny Christine Collins szerepéhez. Minden szenvedés és bizonytalanság érződik a hangjában. Egy 6 gyermekes édesanyaként, könnyű elhinni róla, hogy mindenáron küzdjön azért az 1-ért, aki a világot jelentette számára.

Rémísztő a filmben ábrázolt sajtó és rendőrség ereje. Egy kis szofacsarással bárki lehet bűnöző vagy akár szent. A feszültség gombóccá alakult a gyomromban, miközben a rendőrfönök, Grimm mesékhez hasonló történetekkel próbálta lehúzni Ms Collins igazát a sajtó elött. Magabiztos fellépésével még maga az édesanyával is elhitette, hogy nem ismeri meg saját fiát.

Clint Eastwood következő filmje a "Gran Torino" is hamarosan a mozikban, az utóbbi évek sikerei után ez is elég ígéretesnek tűnik. A Changeling pedig februártól fut hazánkban!

 

 

 

 

 

Címkék: ajánló film mozi changeling

A bejegyzés trackback címe:

https://poprocks.blog.hu/api/trackback/id/tr80794528

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mizeka · http://mizeka.blog.hu 2008.11.30. 17:10:26

ezt nagyon nagyon meg szeretném már nézni! köszönjük a beszámolót!

nyuszisz 2008.12.03. 19:00:17

Engem is érdekel ez a film, elég durva történet a leírás alapján.
süti beállítások módosítása