Idén elsők között néztem meg Guy Ritchie várva várt filmjét, a "Spílert". A magyar címről annyit, hogy no comment. A film elején fel is vázólják, hogy mit is akar a cím rejteni. Nekem a magyar fordításból a helyi lakótelepi zsivány jutott eszembe aki nagymamákat és kislányokat molesztál 1-2 fillérért, és a helyi kisbolt elött szervezi bandáját ahol uri módra el rövidezgetnek egy kicsit. Szerencsére rock'n'rolla nem ilyen ember, mondjuk egy falattal se jobb, és távol áll egy angol uriembertől. Mégis jobban kacagunk rajta, mert nem a mi termelésünk, de mégis mennyivel jobb dumákat nyom.

Maga a cselekményről nem szeretnék sokat mondani, mert senki elött nem szeretném lelőni a poénokat. Aki szereti a Ravasz-t meg a Blöff-öt, az nem fog nagyon csalódni. Bár ez még mindig nem üti meg az előző 2 film szintjét, viszont szórakoztató, izgalmas, és más, mint atöbbi gengszeters film. Van itt minden amit Richie-től megszokhattunk. Helyi zsiványok, nagymenő pasasok, drogproblémás egyedek, elpusztíthatatlan oroszok, helyi keményfiúk kemény főnöke, ütős kis filmzene és kelekótya történet.

Dramaturgiailag se nagyon üt el, a régi sikerfilmektől. Ismételten a pénz és egy bizonyos tárgy körül forog a dolog. Mindenki átvág mindenkit, és nem is biztos, hogy a legokosabb marad életben. Bővült a kör viszont egy orosz milliárdosal, aki

aki kísértetiesen hasonlít Roman Abramovich-ra, kiegészült a kör egy okos és kemény csajjal (Thandie Newtown) aki az orránál fogva vezeti a srácokat, ezzel nem kevés szart kavarva. Ami viszont egy kisebb újítás volt, és igen rendesen megdobta a filmet, az a "halhatatlan" oroszok ábrázolása. Felejtsük el Boriszt, az őket helyettesítő 2 orosz srác jelenetei szinte az egész filmet viszik. Nem árt nekik se vonat, se puska, se autó semmi. Illetve a keményfiú környezetbe a rendező belecsempészett egy kis homoszexuális szálat, ami igen csak mókásra sikerült.

A szereposztást is eltalálta Mr. Ritchie, bár nem kapunk olyan neveket, mint a Blőffben, ahhoz meg kell várnunk Sherlock Holmes kalandjait, viszont mindenki állta a sarat. Főszereplőnek itt van például Gerald Butler (300) aki Jason Stathamet felváltva betölti a borostás vicces gangszer szerepét. Toby Kebbel aki idáig több sikerfilmben is, mint pl. a Match Point is szerepelt, csak idáig nem tűnt fel senkinek, formálja meg a spílerek spílerét. Karaktere annyira lepukkant, hogy még a vásznon keresztül is érezzük szájszagát. Számomra Jimy Mistry egy nagy meglepetés volt, ő az, az indiai srác, aki a Guru c filmen rázta a seggét, azóta szinte el is tűnt. Gyöngyszemnek számít Tom Wilkinson a csapatban, aki hozza a maga formáját, veteránnak számít a többi színész között. Vinnie Jones verőlegény figuráját pedig Mark Strong (Stardust) váltja le, sajnos nem közel se annyira komikusan, mint azt mi látni szeretnénk.

Összességében nem rossz a film. Egy olyan rendezőtől, aki már több, mint 8 éve nem tudott nézhetőt letenni az asztalra pedig kifejezetten jó!

 

Címkék: kritika film mozi vicces

A bejegyzés trackback címe:

https://poprocks.blog.hu/api/trackback/id/tr32857617

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszisz 2009.01.18. 20:43:47

Nekem Toby már korábban feltűnt más filmekben, itt elsőre nem ismertem meg, de amúgy nagyon tetszik nekem, eléggé leamortizálták szegényt :)

Gibson44 · http://nagyfonok.blog.hu/ 2009.01.28. 20:39:55

Imádtam a film minden percét.Hihetetlen hangulata van.Ritchie visszatért.. :)

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2009.02.07. 11:31:01

Szerintem jó film volt, megérte rá elmenni a moziba, a Ravasz az Agyhoz ugyan nem ér fel, de nem is kell hozzá hasonlítani. Jó volt, csak mi lehetett a festmény?:d
süti beállítások módosítása