Többen kérdeztétek már tőlem hogy milyen ausztrál filmeket lenne érdemes megnézni. Persze mindenki hallott már Crocodile Dundee-ról vagy Mad Max-ről, gyerekkorunkban még a Babe tetszett és persze ott van minden idők legjobb aussie filme a Priscilla is:)

Azóta inkább zenében zárkóztak fel, míg filmben inkább rendezők és színészek kerültek ki, de alkotások nem igazán.
Persze nemsokára érkezik (szeptemberben) az "Australia" címü minden ízben oz  alkotás Baz Luhrman tollából, de addig is, itt vannak az én személyes kedvenceim:

1: December Boys 2007


Mondjuk a főszereplő nem kimondottan ausztrál, de Daniel Radcliffe szépen dolgozott az aussie akcentuson. A történet 4 árva életét követi nyomon, akik egy felejthetetlen nyarat töltenek a tengerparton. Egyiküket pedig örökbe akarják fogadni, ekkor természetesen minden megváltozik. Michael Noonan novellájából készült a film.
Daniel Radcliffe interviewja a Rove Live c. műsorban:
2: Romulus my father

A horvát származásu aussie Eric Bana Hollywood-on kívül is sok filmet készít. Viszont nem ő az egyetlen figyelemreméltó színész a filmben, ott van még Franka Potente és a magyar származásu uj-zélandi Márton Csokás.






3: The Proposition

Egyenesen Nick Cave tollából, amolyan ausztrál western film (ha létezik ilyen kategória) Egy hirhedt bűnöző nehéz döntés elött áll, ha 9 napon belül nem öli meg a testvérét akkor kivégzik az öccsét.... A film világ szerte több, mint 13 díjat bezsebelt. Guy Pearce alakításán nem lepődtem meg, nem hinném, hogy olyan szerepet adnának neki amit ő ne tudna aljátszani (Priscilla vs. Memento). Ray Winstone pedig az utóbbi 1-2 év szinte minden sikerfilmjében játszott. Nick Cave-nek nem ez volt az első illetve utolsó filmes alkotása. Az ő nevéhez köthető még a "Ghost of the civil dead" c. 1988-ban készült alkotás is. Illetve állítólag szerepelt egy "Rhinoceros Hounting in Budapest" c filmben is, ami 1997-ben készült. Ha erről tud valaki valamait azonnal szóljon:)



 4: Wolf Creek
Igaz történetre alapuló film. Az ausztrál sivatagban évente 30 ezren tünnek el. Sokukat meg se találják, persze senki nem kezd el keresni, ha nem tudják, hogy eltűntél. Rengeteg hátizsákos túrista gondolja úgy, hogy autóval kisebb nagyobb csapatba verődve nekiugranak a sivatagnak. Persze számolni kell azzal is, hogy akár órákig autózol akkor se biztos, hogy civilizáció bármi jelét lásd. Persze sok probléma lehet, elfogyhat az ivóvized, a benzined, elromolhat az autó stb. Ebben a helyzetben abban kell bíznod, hogy valaki rád talál...., kérdés, hogy ki? 1999-ben 3 angol túristát brutálisan megyílkolt, egy helyi férfi, akiről azt hitték, hogy csak segíteni akar nekik. A férfit pár éve elítélték...

5-6: Little Fish illetve Candy

A drogfogyasztás a világ másik felén is igen nagy probléma. A fent említett két film, persze különbözik, de témájuk azonos: a kábitószer és a velejáró problémák!

Míg a "Little Fish" főszereplője (Cate Blanchet) már kigyógyult, de komoly nehézségei támadnak azzal, hogy újra beilleszkedjen a társadalomba. A Candy-ben egy ifjú szerelmes pár (Heath Ledger és Abbie Cornish) hódol be a szernek. A film engem a Requiem-re emlékeztetett, de annál egy kicsit vontatottabb. De bizonyos jelenetei sokkal megrázóbbak!

Címkék: film aussie

A bejegyzés trackback címe:

https://poprocks.blog.hu/api/trackback/id/tr40517148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koimbra · http://filmdroid.blog.hu/ 2008.06.18. 20:31:50

A Propositon-t láttam, illetve elkezdtem nézni, de nem jutottam a végére, rossz volt. A Candy viszont jó volt, vagyis nem tudom, hogy erre a filmre lehet e azt mondani hogy jó, inkább jó drámai

poprocks 2008.06.20. 17:28:10

Hát a Proposition nehezen emészthető. Igazából ausztralián kívül nem nagyon aratott sikereket. Ez tényleg csak az aussieknak készült, és ők tudják igazából értékelni. Ha egy külföldi megnézi az Indul a bakterházat vagy az Üvegtigrist úgy, hogy nem ismeri a magyarokat, valószinüleg nem fog neki tetszeni.

süti beállítások módosítása